Quantcast
Channel: system center operations magaer nedir? – Hakan Uzuner
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

System Center Operations Manager 2007 (SCOM) Kurulumu – 2

$
0
0

Operations Manager 2007 kurulumunun 2.bölümünde yine birlikteyiz.Bir önceki bölümde kurulum öncesi hazırlık aşamasını tamamlamıştık.Active Directory üzerinde oluşturmamız gereken kullanıcıları ve grubumuzu oluşturup gerekli yerlere üyelikleri gerçekleştirdik.Artık kuruluma aşamasına geçmeye hazırız.

1)Tekrar bir hatırlatma yapmak gerekirse bir önceki makalede, Active Directory üzerinde oluşturduğumuz SCOMAdmin isimli kullanıcıyı, SCOMGlobalAdmins isimli Security-Global gruba üye yaptık ve bu grubuda Domain Admins grubuna üye yapmıştık. SCOM kurulumunu yapacağımız makinaya SCOMAdmin isimli kullanıcı ile oturum açıyoruz. Ve SCOM Cd’sini takıp setup’ı çalıştırıyoruz. Kurulumu yapmadan önce ilk olarak gereksinimlerimizin tam olduğuna dair Check Prerequissites yapmanızda fayda var.

clip_image002

2)Kuracağımız Server rolleri ve komponentlerini seçiyoruz. İlk aşamada kurulması zorunlu olan rolleri kurucağımızdan dolayı Operational Database, Server, Operational Console ve opsiyonel olan PowerShell’i seçiyoruz. Check butonuna basıyoruz.

clip_image004

3)Görüldüğü üzere,2 GB’lık RAM dışındaki bütün herşeyimiz tam.Biliyorsunuz ki minumu donanımsal gereksinim olarak 4 GB’lık ram gerekmektedir.Ama bu 2 GB RAM’de çalışmıyacağı anlamına gelmez.Bunun dışında Service Pack,SQL Server,.Net Framework gibi bileşenleri daha önceden kurdum.Bu uygulamaların kurulumu standart next next kurulumu olduğundan dolayı ve makaleyi uzatmamak için bahsetmiyorum.Hepinizin kurabileceği şeyler olduğunu düşünüyorum…:)Peki test aşamasını bir kenara bıraktıktan sonra setup wizard’ı tekrar çalıştırıp kurulumu başlatabiliriz.

clip_image006

4)Karşımıza gelen Welcome ekranında next diyerek devam ediyoruz.

clip_image008

5)Lisans anlaşmasını kabul ediyoruz ki başka bir şansımız yok…:)

clip_image010

6)Bu ekranda hernagi bir bilgi girebilirsiniz. Örneğin, Kurulumu yapan kişi ve organizasyon isminiz.

clip_image012

7)Karşımıza gelen bu bölümde kuracağımız bileşenleri seçiyoruz. İlk başta check yaptığımız roller ve bileşenleri seçebiliriz.

clip_image014

8)Check aşamasında bir warning(2 GB RAM) olduğuna dair bir uyarı penceresi gelmektedir. Next diyerek devam edebiliriz.

clip_image016

9)Evet. SCOM üzerindeki bütün işlemleri yapacağımız ve şu anda kurulumunu yaptığımız Root Management Server(RMS) için Management grup ismi belirliyoruz. Ben MG ismini veriyorum. Bir isim belirledikten sonra,SCOM’u kimlerin yöneteceğini aşağıdaki Configure MOM Administrators bölümünden seçiyoruz.Yani SCOMGlobalAdmins isimli grubumuzu gösterebiliriz.

clip_image018

10)Kurulumu yapacağımız bilgisayarı seçiyoruz. Yani şu an üzerinde çalıştığımız OPSMGR isimli makine. Ve SQL Server’un yönetimi için tanımlanan port 1433.Standart olarak gelmektedir. Eğer isterseniz değiştirebilirsiniz.

clip_image020

11)Bu ekranda, SQL database ismi ve boyutunu belirliyoruz. İsim olarak Operations Manager ve boyut olarak da 1 GB’lık bir alan belirledim.

clip_image022

12)Evet geldik daha önceden oluşturduğumuz kullanıcı hesaplarını kullanmaya. Neden Administrator değil’de bu tür hesaplar kullanmamız gerektiğini ve bunun zorunlu olmadığını ilk makalemde açıklamıştım. Bu bölümde Manager Server Action Account olarak kullanılacak olan SCOMAction hesabımızı belirtiyoruz.

clip_image024

13)Sonraki ekranda ise SDK ve Config Service Account’umuzu belirtiyoruz. Yani SCOMSDK.Yine bu hesabı da neden ve ne amaçla kullandığımızı makalenin ilk bölümünde anlatmıştım.

clip_image026

14)Operations Manager tarafında oluşan hataların Micrososft’a gönderilip gönderilmeyeceğini ayarlayabiliriz. Yani Error Reporting.

clip_image028

15) Customer Experience Improvement Program(CEIP) uygulamasına üye olup olmayacağımız sorulmaktadır. CEIP,bizim ve diğer Microosft müşterilerinin karşılaştığı  errorların ve problemlerinin toplandığı bir database’dir.Ben bu seferlik kayıt olmayacağımı belirtip kuruluma devam ediyorum.

clip_image030

16)Ve Install diyerek kurulumu başlatabilirsiniz.

clip_image032

17)Kısa bir kurulum sürecinden sonra Finish diyerek kurulumu sonlandıralım.

clip_image034

18)Ve karşımızda Operations Manager arayüzü. Yukarıda Management Grup ismi(MG) hemen dikkatimizi çekiyor.

clip_image036

19)Şu anda SCOM tarafından izlenen bir tane makinamız var. O da kendisi. Ve herhangi bir problem gözükmüyor.

clip_image038

Evet, Arkadaşlar ilk 2 makale ile System Center Operations Manager kurulumunu gerçekleştirdik. Bunda sonraki makale serisinde SCOM üzerinde yapabileceğimiz konfigürasyon seçeneklerine göz atacağız. Yani bu System Center ürün ailesini ne amaçla kullanabileceğimiz gibisinden mercek altına alıp yapabileceği işleri hep birlikte göreceğiz. Operations Manager ile alakalı başka bir makalede görüşmek üzere,

Hoşçakalın…

Not:

SCOM Versiyonu 6278 ise SP1 RTM’dir. Şubat 2008’de çıkarıldı.

SCOM2007 kurulurken bilgisayarda SCOMAdmin hesabı ile oturum açılır.

Serhad MAKBULOĞLU

(41)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles





Latest Images